badrum-rör

Tips – När du ska renovera badrum

Tips – När du ska renovera badrum

Att renovera ett badrum är ett stort projekt och det finns många detaljer att ha koll på, särskilt eftersom våtutrymmen kräver extra noggrannhet i utförandet för att undvika kostsamma problem. Oavsett om du tar dig an renoveringen själv eller anlitar en hantverkare, finns det mycket att tänka på. Här är några viktiga tips att ha med i din planering:

1. Arbetets kvalitet
För att din försäkring ska gälla måste renoveringsarbetet som utförs i badrummet vara fackmässigt gjort. Det innebär att du själv eller den hantverkare du anlitar måste följa monteringsanvisningarna samt Boverkets byggregler och aktuella branschregler.

2. Ska du anlita en hantverkare?
Det är ingen lag som kräver att du anlitar en hantverkare för en badrumsrenovering, förutom när det gäller el. Men om du känner dig osäker kan det vara en god idé att anlita hjälp för vatten, avlopp, tätskikt samt spackling av fall mot golvbrunn för att vara säker på att allt blir korrekt utfört.

3. Våtrumsintyg
När du anlitar certifierade och branschorganisationsanslutna företag kan du känna dig trygg i vetskapen om att arbetet blir korrekt utfört. Då får du också ett våtrumsintyg, vilket kan vara värdefullt om du en dag bestämmer dig för att sälja ditt hem.

4. Byt ut rören vid behov
Under en renovering kan det vara klokt att ta tillfället i akt och byta ut ledningar och rör som är gamla och riskerar att gå sönder inom kort. Genom att göra detta kan du spara pengar på lång sikt och undvika att behöva riva upp badrummet igen inom en snar framtid.

5. Dolda eller utanpåliggande rör?
Välj mellan dolda eller utanpåliggande rör. Dolda rör kan ge ett mer stilrent utseende, men det finns en risk att du upptäcker ett eventuellt läckage för sent. Om du väljer att ha dolda rör, rekommenderas det att du inte bygger in några nya kopplingar och att du tar bort befintliga inbyggda kopplingar.

6. Fördelarskåp
Fördelarskåp används för att koppla ihop rören inuti väggen. Dessa är vattentäta, men det finns en risk att skåpet blir otätt med tiden. Du kan minska denna risk genom att

släppa in rören från sidan eller ovanifrån istället för genom botten på skåpet och att placera kopplingarna utanför tätskiktet.

7. Anslutning till golvbrunnen
De flesta skador som sker i badrum är relaterade till golvbrunnen. För att undvika dessa typer av skador är det viktigt att anslutningen är korrekt utförd. Vi rekommenderar att du byter ut golvbrunnen om den är tillverkad innan år 1990.

Renovering av badrummet kräver mycket noggrann planering och genomförande, men med rätt kunskap och fokus kan du snart njuta av ditt nya badrum! Behöver du istället professionell hjälp kan du alltid kontakta oss på Spectra Bygg. Vi har alla nödvändiga certifikat och kompetenser för att renovera ditt badrum. Kontakta oss idag för en offert.

Observera att vi erbjuder våra tjänster enbart i Stockholm.