badrumsrenovering

Checklista för badrumsrenovering

Checklista för badrumsrenovering
Att renovera ett badrum kan vara ett stort projekt, och det finns många viktiga saker
att tänka på. Följ vår guide med 10 avgörande faktorer att ta hänsyn till när du
förbereder för din badrumsrenovering.

1. Gör det själv eller anlita en professionell?
Badrummet är ett rum som kräver specialkunskaper inom VVS och el. Om du känner dig osäker på din förmåga att hantera dessa uppgifter, kan det vara klokt att anlita en professionell. Med hjälp av en hantverkare kan du dra nytta av rotavdraget och få avdrag på en del av arbetskostnaden.

2. Planera i förväg
Det är klokt att börja planera din renovering i god tid, eftersom kvalificerade hantverkare ofta är uppbokade flera veckor eller månader i förväg. Genom att planera i förväg kan du se till att ditt projekt inte försenas på grund av brist på tillgängliga hantverkare.

3. Känn till byggreglerna
Det är viktigt att känna till de gällande reglerna för renovering av badrum. Dessa regler finns för att säkerställa att badrummet är säkert och korrekt installerat. Regelverket för badrumsrenoveringar kallas BBV (Byggkeramikrådets Byggregler för Våtrum), och det är viktigt att dessa följs.

4. Kontrollera med ditt försäkringsbolag
Innan du börjar renovera är det viktigt att kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de har på renoveringar. Detta är avgörande för att försäkringen ska gälla om det skulle uppstå några skador i framtiden.

5. Planera inredningen
Inredningsplaneringen är en rolig del av renoveringsprocessen. Men det kräver också noggrann planering för att säkerställa att allt får plats och att badrummet blir praktiskt. Tänk på att det behöver finnas tillräckligt med utrymme för rörelse och städning, och att det bör finnas tillräckligt med förvaringsutrymmen.

6. Skapa en skiss av ditt nya badrum
En skiss över ditt nya badrum kan vara till stor hjälp när du planerar renoveringen. En skiss kan hjälpa dig att avgöra var de nya installationerna ska placeras och vilken typ av badrumsmöbler du kan välja.

7. Tätskikt
Modern våtrumsstandard kräver att det finns vattentäta skikt på både väggar och golv. Det är mycket viktigt att dessa tätskikt installeras korrekt för att förhindra framtida vattenskador.

8. Välj material för väggar och golv
Det finns många olika material att välja mellan när det gäller badrumsgolv och väggar. Varje material har sina fördelar och nackdelar, så det är viktigt att noggrant överväga vilka som bäst passar dina behov och din personliga stil.

9. Välj toalett, dusch och badkar
Toalett, dusch och badkar är mycket viktiga inslag i badrummet. De har en praktisk funktion men kan också bidra till att skapa den stil och känsla du önskar i ditt badrum. Var noga med att välja modeller som passar dina behov och preferenser.

10. Genomför en slutbesiktning
När renoveringen är klar är det viktigt att genomföra en slutbesiktning. Detta säkerställer att allt arbete har utförts korrekt och att alla installationer uppfyller branschstandarderna. En slutbesiktning kan ge dig lugn och trygghet, och det kan vara en bra idé att boka en besiktningsman innan du betalar för renoveringsarbetet.

När du förbereder för en badrumsrenovering är det viktigt att ta hänsyn till alla dessa faktorer. Med noggrann planering och rätt hjälp kan du skapa det badrum du alltid har drömt om.

Behöver du professionell hjälp kan du alltid kontakta oss på Spectra Bygg. Vi har alla nödvändiga certifikat och kompetens för att hjälpa dig att bygga ditt drömbadrum. Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert.

Observera att vi erbjuder våra tjänster enbart i Stockholm.